Jag hade ju som nämnt utställning på Ájtte museum i Jokkmokk i sommar. Här är några bilder från denna! Jag fotade från alla vinklar jag kunde, men borde inte ha litat helt på min lilla mobilkamera. Jag gjorde så gott jag kunde i Photoshop, men färgerna och upplösningen är kanske inte de bästa.

dan radjaj utställning sunna kl 1 (kopia)

 

Den första montern innehöll juveltoner av virkat. På det övre planet fanns några av mina virkade väskor – de första jag gjorde och som jag ägnade mycket tid och kärlek till att framställa. Under dem ligger allt bakomliggande arbete – provbitar, funderingar, virkade bitar som har kommit till sedan ett antal år tillbaka. Den bakomliggande processen till alstren som finns ovanpå.

 

dan radjaj utställning sunna kl 2 (kopia)

Horndekalerna graverad jag själv medan jag gick andra året på slöjdlinjen på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk.

 

dan radjaj utställning sunna kl 5 (kopia)

Andra montern innehöll mer virkat i en naturvit färgskala. Lite suddig bild, tyvärr. Jag fick även låna en syväska, en saltflaska och en liten påse ur Ájttes samlingar att ställa bredvid mina egna, så man skulle se ursprunget till det virkade alstret.

 

dan radjaj utställning sunna kl rotpåse (kopia)

Rotpåsen, så klart. Jag arrangerade dem så att man skulle kunna se rotpåsen som en hybrid mellan den gamla saltflaskan och den sydda påsen.

 

dan radjaj utställning sunna kl 6 (kopia)

En väska jag gjorde till utställningen. Jag använde mig av formen till syväskan, som skymtar till vänster, och formen för ryggsäcken som syddes av skinn (denna fanns dock inte med i utställningen). En framsida, en  baksida, ett lock och den mjuka rynkade bottnen. Axelremmen är flätad av skinn, hornknappen är designad av mig och slöjdad av Niklas Granlund.

 

dan radjaj utställning sunna kl 7 (kopia)

 

Tredje montern. Färg igen. Min virkade sliehppá har fått en kompis i rosa med ett lite annorlunda mönster. Bredvid dem ligger två provbitar för deras strukturer. I bakgrunden väskan jag sydde medan jag gick på ”Samernas”, och som jag inte har vågat använda ännu…

 

dan radjaj utställning sunna kl 9 (kopia)

 

Rotpåsen – i litet, litet format. Av tunt bomullsgarn och med ett halsband av pärlvirkning med slumpvis placerade blommor. En liten påse brukade man ha om halsen och förvara ex. vigselringen i.

 

dan radjaj utställning sunna kl 4 (kopia)

Ett utdrag ur mina skisser. Jag kan inte göra mig av med dem. Ibland blir det inte mer än ett klotter.

 

That’s about it! 🙂